SOUTĚŽ o pět audioknih vydavatelství OneHotBook - www.chrudimka.cz

SOUTĚŽ o pět audioknih vydavatelství OneHotBook - www.chrudimka.cz

Termín soutěže 19. 4.19. 5. 2023

Bílý pramen

V německém názvu Aše se připomíná popel. Její předurčení se málem naplnilo ale naděje žije dál…

V nejzápadnějším výběžku našeho státu který se k českému území přidružil jako jeden z posledních cípů odjakživa hospodařili téměř výlučně sudetští Němci. Pro Čechy z nížin byl příliš drsný. Hedvika Wunderlich z obce Wernersreuth dnešního Vernéřova u Aše ho přesto miluje s vroucností dospívající dívky jelikož přes veškeré ambice cítí že krajinu dětství zradit nelze. Nadaná dívka si sice ve snaze dát sbohem vesnické malosti troufá jako žádná jiná žena z jejich statkářského rodu ale právě svou zaťatostí si koleduje o potíže. A v čem ji nepřibrzdí truchlivě patriarchální poměry odtažitý otec i nevhodný ženich to posléze dokoná dubová palice velkých dějin mezi osudovými léty 1914 a 1945. Palice která si obzvlášť zasedla na obyčejné lidi a roztlouká jejich naděje bez ohledu na to nakolik se sami provinili touhou žít líp.

Působivě syrová prvotina ašské rodačky vzdává hold rodné hroudě i lidem kteří bývali její solí. Tak málo se tady dá získat a tolik ztratit ale jedině úcta k historické paměti to snad konečně změní.



Neděle odpoledne

Rodina je prý základ státu. Jenže co tají ve skříni?

Podle jména měl být Teodor pro postarší rodiče „boží dar' ale z jeho zpovědi plyne že se na něj nebesa soustavně šklebí. Desetiletý hoch poznamenaný v obličeji a zvláštní v potřebách nevychází z bohnického paneláku a učí se pouze s podivínskou matkou která volné chvilky zasvětila blahu náboženské sekty. Utahaný submisivní otec-vědátor jako by s nimi duchem ani nebyl navíc neděli co neděli odpoledne kamsi záhadně mizí. Proč o tom se nemluví jelikož v českých domácnostech jsou přece osudové křivdy tabu. Výsledkem ubíjejícího odchovu je smutné dítě zoufale strádající neláskou. Když se pak Teo pod tlakem puberty vzepře neméně zarytými činy i slovy „macatka' a „ocet' už s jeho pokřivenou životní dráhou lúzra moc nenadělají. Bludný kruh se uzavírá… Jakého kostlivce měli Šimáčkovi ve skříni a zda zbývá aspoň jiskřička naděje posléze vypoví hlasy zbylých dvou aktérů truchlohry.



Vúdúlínek

Na jménu prý nesejde. Jenže zrovna jeho svedlo z cesty…

Neposlušný Budulínek je proti němu břídil! Nalezenec kterého se v pohádkovém Krachlese ujali panovačná jezinka Blbule a uťápnutý hejkal Blboul je totiž zlobidlo přímo ukrutné. Místní strašidla děsí už od kolébky jelikož popletený lesní matrikář mu zkomolil jméno v duchu vúdú takže se to s černookým klukem veze jako „nomen omen' až jsou z toho jeleni úplně všichni. Předurčení nutí Vúdúlínka mučit sousedy aniž sám chce načež vlkům vypadávají zuby ryby létají nad hladinou a křen schne sotva ho vidí. Zlo je náramný prevít. Rodí se potají jako pšouk a sílí úměrně tomu jak svého nositele vylučuje ze slušné společnosti. Neměl by to tedy vyvrženec dát světu pořádně sežrat a stát se mizerou co nakonec zastraší i sám sebe? Nebo se v téhle divočině najde odvážná duše která ho přiměje poslat veškeré zlobení po vodě do nenávratna?



Skutečná cesta ven

„Bylo mi třináct a prvně v životě jsem měl pouta a ruce za zády.'

Předsudky rasismus šikana a divoká devadesátá léta. Novinář Patrik Banga vyrůstal v romské komunitě na pražském Žižkově kde lidé se stejnými kořeny sdíleli dlouho do noci radost ze skvělé hudby ale také neutěšené existenční podmínky a násilí které člověka provázelo i když se mu vyhýbal. Žít na takovém místě znamenalo dostat nálepku nepřizpůsobivého a cesta ven se zvlášť v dobách společenské transformace kdy empatie k Romům chyběla v médiích i mezi lidmi hledala těžko. Někdy však mohla vést i dost nečekanými směry přes práci v organizaci Sananim až k humanitární misi na území bývalé Jugoslávie.

Autorovo osobní vyprávění provázejí písně kapely Trio Romano kde si vedle Petra Horváta zahráli i bratři Patrik a Gyulla Bangovi.



I'm Your Man: Život Leonarda Cohena

„Když mi řekli že jsem kohen věřil jsem tomu. Nebral jsem to jako bezvýznamnou informaci.'

Biografie literáta a písničkáře jehož židovské příjmení „kněz' předurčilo promlouvat k druhým v zájmu spásy představuje světoznámého bludného Kanaďana v celé jeho nádherné složitosti. Uznávaná britská publicistka s ním hovořila v letech kdy Cohenovi po zpronevěře manažerky nezbylo než si znovu vydělat na penzi celosvětovými turné tak jsme ho na prahu osmdesátky přivítali i v Praze kde nám zpíval vkleče s fedorou na hrudi. Simmonsová zachycuje zpověď perfekcionisty zmítaného depresemi které zaháněl samoléčbou v podobě písní sexu drog a zenu. Líčí konflikty vryté do jednotlivých knih i alb jeho přechod od kytary k syntetizátoru i soužití s múzami od Marianne a Suzanne až po Anjani aniž se uchyluje k bulvárnostem. Výsledkem je svědectví o proměnách barda jež pronikavostí vhledu překoná všechny jeho dosavadní česky vydané portréty sepsané muži. Snad právě proto že zde se Cohen svěřil té jíž odedávna modelově zpíval: ženě naladěné na jeho úsilí dobrat se v životě harmonie.




Chcete-li vyhrát jednu z pěti audioknih vydavatelství OneHotBook odpovězte e-mailem na soutěžní otázky a staňte se fanoušky či sledujte některou z našich soc. sítí Facebook | Instagram.

Výherci budou kontaktováni nejpozději do 3 dnů po ukončení soutěže e-mailem.

 

Datum ukončení soutěže: 19.5.2023

Kategorie: CD & DVD & knihy


 

Vložte Váš email

Soutěže končící tento týden

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace