SOUTĚŽ o tři knižní novinky z nakladatelství KAZDA - www.chrudimka.cz

SOUTĚŽ o tři knižní novinky z nakladatelství KAZDA - www.chrudimka.cz

Termín soutěže 2. 4. 2. 5. 2022

Jak zachránit včely

Balkonové terasové a zahradní projekty na podporu divokých včel

Včely jsou nesmírně důležité pro opylování rostlin a k tomu vedou fascinující a rozmanitý život. Nebylo by skvělé vědět co to kolem vás poletuje a jak je možné udělat pro tenhle užitečný hmyz něco dobrého?

Naši odborníci vám ukážou jak vytvořit zahradu přátelskou pro včely: Jde vlastně o to abyste divoké včely a jejich životní prostor co nejlépe poznali a pomocí těch správných rostlin jim zajistili dostatek potravy. Díky promyšleným hnízdním pomůckám se pak na vaší zahradě balkoně či terase zabydlí nejrůznější druhy divokých včel. Věděli jste že existují také kukaččí včely které svá vajíčka ukrývají do hnízd jiných druhu?

Všude se mluví o tom že včely vymírají. O které včely by se ale mělo jednat? Divoké včely nemají své zastánce a přitom to jsou nejdůležitější opylovači a neobyčejní živočichové. To ony tu jsou doma a právě je bychom měli nejvíce chránit. A začít můžete teď hned. Jako odborníci zaměření na ochranu přírody a zabývající se divokými včelami víme jedno: každá původní rostlina a jakýkoliv původní hmyz napomáhají k zachování přírody. Zapojte se také na zahradě či balkoně stačí vysadit vhodné rostliny a pořídit hnízdní pomůcky pro divoké včely.



Ptačí způsoby

Nový pohled na to jak ptáci mluví pracují hrají si vychovávají mláďata a přemýšlejí

Nová kniha od autorky bestselleru Genialita ptáků přináší zásadní vhled do způsobu ptačí existence i do posledních vědeckých výzkumů a významně posouvá naše pochopení toho jak ptáci žijí a jak přemýšlejí.

Tato kniha pojednává o překvapivých a někdy znepokojivých projevech chování které jsou u ptáků na denním pořádku o činnostech které výrazně a někdy škodolibě vyvracejí naše obvyklé představy o tom co je u ptáků „normální' a čeho jsme si mysleli že jsou schopni.

Jennifer Ackermanová na základě aktuálních vědeckých poznatků převrací tradiční pohled na způsob jak ptáci žijí jak spolu komunikují získávají potravu páří se vychovávají mláďata a přežívají. Odhaluje jejich pozoruhodnou inteligenci i strategie a schopnosti které jsme kdysi připisovali výhradně lidem: klamání manipulaci podvádění únosy zabíjení potomků ale také důmyslnou mezidruhovou komunikaci spolupráci součinnost altruismus kulturu a hru. Některé z těchto mimořádných způsobů chování jsou tak zapeklité že posunují hranice samotné „ptákovitosti' tedy ptačí podstaty.

Je zřejmé že neexistuje jen jediný ptačí způsob života ale spíše ohromující škála druhů s odlišným vzhledem i životním stylem. Ptáci se mezi sebou liší v každém ohledu v opeření tvaru těla zpěvu letu ekologické nice i v chování. A právě to na nich milujeme. Rozmanitost biology fascinuje. A fascinuje i pozorovatele ptáků birdwatchery nutí je sepisovat seznamy druhů jež během svého života viděli life listy cestovat do vzdálených koutů zeměkoule za vzácnými druhy nebo skočit do auta a jet se podívat na zbloudilce přivátého bouří či vyrazit do lesa a pískat a hvízdat aby přilákali jakéhosi nenápadného budníčka.

Pozorujte chvíli ptáky a uvidíte že různé druhy dělají i ty nejvšednější věci naprosto odlišným způsobem. Tuto rozmanitost odrážejí i výrazy kterými popisujeme naše vlastní extrémní chování. Jsme sovy nebo skřivani; nosíme se jako pávi nebo jsme ošklivá káčátka; jsme dravci nebo holubičí povahy; noční ptáci nebo ranní ptáčata. Cukrujeme kdákáme a krákoráme. Hudráme sýčkujeme vejráme lelkujeme datlujeme. Jsme blbouni nejapní nebo slepice. Jsme nafoukaní jako holub bublák nebo zmrzlí jako drozd. Spíme jako dudci a nadáváme jako špačci. Děláme volavky a kavky. Máme mezi sebou straku nebo kukaččí mládě. Jsme oškubaní jako kuře a pěkně jsme se vybarvili. Vylétli jsme z hnízda jsme vykutálení ptáčci a děláme ptákoviny. Naparujeme se tokáme zařizujeme si hnízdečko lásky jsme jako hrdličky ale umíme být i jako supi. Někteří z nás zobák nezavřou po celý den jiní ho ani neumějí pořádně otevřít. Mluvíme jak nám zobák narostl někdy ho ale musíme držet abychom přes něj nedostali.



Sýkorky milují meduňku

Jak do zahrady přilákat hmyz ptáky a další zvířata

Věděli jste že sýkory modřinky milují meduňku protože s její pomocí mohou vyhánět parazity z hnízda? Nebo že mandelinka mátová dokáže spořádat tolik máty že po ní pak sama voní?

Veverku přilákají lískové oříšky kos zase ocení rybíz. Věděli jste ale že přední místo v jídelníčku hýla obecného patří červeným bobulím zimolezu ovíjivého? Nebo že mandelinka mátová dokáže spořádat tolik máty že po ní pak sama voní? Elke Schwarzerová vás provede vlastní zahradou a při tom vám prozradí kterými rostlinami nalákáte do zahrady oblíbená divoká zvířata. Z kousku zeleně se tak může stát ráj a vy zároveň přispějete k zachování rozmanitosti domácích druhů. Vaši noví spolubydlící vám za to poděkují.

zahrada a její přínosy pro zachování původních druhů
více než 70 podrobných popisů rostlin a živočichů
návody na výrobu ptačí budky budky pro ježky či netopýry a vytváření hnízdních příležitostí pro další druhy zvířat


Chcete-li vyhrát jednu ze tří knižních novinek z nakladatelství KAZDA odpovězte e-mailem na soutěžní otázky a staňte se fanoušky některé z našich sociálních sítí Facebooku Twitteru či Instagramu.

Výherci budou kontaktováni nejpozději do 3 dnů po ukončení soutěže e-mailem.

 

Datum ukončení soutěže: 2.5.2022

Kategorie: CD & DVD & knihy


 

Vložte Váš email

Soutěže končící tento týden

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace