SOUTĚŽ o tři knižní novinky z Nakladatelství KAZDA - www.chrudimka.cz

SOUTĚŽ o tři knižní novinky z Nakladatelství KAZDA - www.chrudimka.cz

Kapesní atlas hub

Sbírejte a poznávejte naše houby

Chodíte rádi na houby? Tento kapesní průvodce světem hub představuje nejčastější druhy podle míst kde obvykle rostou. Hřiby smrkové a hnědé například upřednostňují jehličnaté lesy žampionům se zase daří na loukách a v parcích. Díky těmto znalostem své oblíbené houby jednoduše najdete a ty neznámé podle popsaných charakteristických rysů stejně snadno rozpoznáte a spolehlivě určíte.

Kapesní příručka houbaře obsahuje:

Popisy 165 našich nejznámějších hub
Přes 170 barevných fotografií a přes 80 barevných kreseb
Jasné označení jedlých nejedlých a jedovatých hub
BONUS sezonní kalendář s přehledem toho kdy sbírat oblíbené houby


Lípy vlídné i majestátní

Stromy s vůní domova

Lípy mají listy srdčité jejich tvar opakuje mladá lipová koruna. Stará lípa se však nebojí staletí věku ani zvětšující se dutiny v kmenu. Je to úžasný nezdolný strom. Lípy jsou stromy oblíbené bez nich si nelze českou krajinu představit. Vzpomeňme na medovou vůni kvetoucích lip která dokáže přivolat vzpomínku na dětství vzpomínku která potěší stejně jako pohled na lípy samé. Také jejich dřevo má svou přitažlivost je bílé měkké nebrání se noži ani dlátu. Je jasné proč právě lípy svým dřevem posloužily na sochy Panny Marie.

Když v myšlenkách přivoláme vzpomínky na naše lípy přesvědčíme se že je lípa opravdu stromem domova. Má v sobě něhu i sílu je nezlomná v boji s ne vždy snadným životem. Dává nám příležitost si uvědomit že strom který naši předci zvolili za náš národní máme důvod mít rádi.


Naslouchání mechu

Robin Wall Kimmererová vypráví příběhy mechů z pohledu vědy i tradiční moudrosti domorodých národů. Mezinárodně uznávaná autorka poutavě spojuje vědecké poznatky s osobními postřehy a dává možnost nahlédnout do elegantně jednoduchého života mechorostů od nichž se můžeme mnohé naučit. Ve vzájemně provázaných esejích srozumitelně vysvětluje biologii mechů a přemítá nad tím co všechno nám tyto fascinující organismy mohou předat. Čerpá přitom ze svých rozmanitých zkušeností vědkyně matky učitelky i spisovatelky s indiánskými kořeny.

V meších autorka objevila vstupní bránu k důvěrnému sepětí s krajinou jakousi tajnou znalost lesa která je metaforou toho jak lze žít ve světě. Putujte s ní a stejně jako ona se kolem sebe dívejte přes mechové brýle.


Chcete-li vyhrát tři knižní novinky z Nakladatelství KAZDA odpovězte e-mailem na soutěžní otázky a staňte se fanoušky některé z našich sociálních sítí Facebooku Twitteru či Instagramu.

Výherci budou kontaktováni nejpozději do 3 dnů po ukončení soutěže e-mailem.

 

Datum ukončení soutěže: 25.11.2021

Kategorie: CD & DVD & knihy


 

Vložte Váš email

Soutěže končící tento týden

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace