SOUTĚŽ o čtyři knižní novinky z Nakladatelství KAZDA - www.chrudimka.cz

SOUTĚŽ o čtyři knižní novinky z Nakladatelství KAZDA - www.chrudimka.cz

25 gramů štěstí

„Tak proč to děláš? Co máš z ježků?”
„Mám z nich radost.”
„Mohl by ses o něj teď na ty dva dny postarat?”

Takhle nějak začalo přátelství veterináře Massima specializujícího se na dobytek s opuštěným ježečkem. Mláďátko staré sotva pár dní je celé červené a na hřbetu má proužek bílých měkkých a trochu rozcuchaných bodlin. Váží pouhých 25 gramů a slabounce kňourá: má hlad je mu zima anebo se možná cítí osaměle. Plakání je tak zoufalé že pronikne i skrz Massimův obranný štít tvořený apatií a silou zvyku. A tak se stalo že Ninna rozcuchaný ježeček byla samička obrátila kouzlem své osobnosti jeho život naruby. Je zvědavá a jakmile vycítí něco nového vystrčí čumáček ze svého úkrytu; je velmi hravá a baví se tím že čenichem převrací misku s vodou; je něžná a když Massima delší dobu nevidí samou radostí ho pak olíže. Zároveň je to ale volně žijící zvíře které potřebuje svobodu: klec je mu čím dál těsnější a štěstí nachází venku v lesích…

Massimo Vacchetta v této knize vypráví o neobvyklém setkání které mu pomohlo překonat špatné období a vnuklo mu nový smysl: založit záchrannou stanici pro ježky vinou naší nepozornosti ohrožený druh a postarat se o ty kteří pomoc potřebují. Tak jako Trilly zapřísáhlý donchuán nebo křehká Lisa jež si všechny okolo získala svým pohledem nebo Zoe jemuž se podařilo odrazit všechny rány osudu. Zraněná týraná bezbranná zvířátka která ovšem překypují touhou po životě.


Co drží Měsíc na obloze?

Proč mění Měsíc svoji podobu?
Je na Měsíci teplo nebo zima?
Jak se dostal první člověk na Měsíc?
Jak vypadá odvrácená strana Měsíce?
Jak je cítit Měsíc?
Jak vzniká příliv a odliv?
Kde se vzal Měsíc?
Co vidíme a slyšíme na Měsíci?
Je na Měsíci život?
Kdy opět přistanou lidé na Měsíci?

Konečně se o Měsíci dozvíte všechno co jste vždy chtěli vědět ale netroufli jste se zeptat.

Měsíc na obloze Náš soused ve vesmíru je takový vrtkavý kamarád: Pořád přibírá pak opět hubne způsobuje příliv a odliv nečekaně se nám objevuje na dovolené a stará se o nespočet neúspěšných lunárních kalendářů. Odkud se bere tato rozmarnost přírody?
Měsíc ve vesmíru Země a Měsíc tančí jako neoddělitelný pár svůj astronomický valčík. Přitom se navzájem neustále pošťuchují a ostatním občas ukradnou chvilku slávy. O důvod víc prozkoumat zapeklitou dráhu Měsíce a to přímo z místa činu z vesmíru. Spoiler: Konečně odkryjeme tajemství co drží Měsíc na nebi!
Měsíc jako exponát Výlet k Měsíci knižní raketou: Jsou tam opravdu moře? Co je vlastně na tmavé straně Měsíce? Mona Lund nesmírně angažovaná pracovnice kanceláře sluneční soustavy podává live zprávy z místa činu o vzniku zemského souputníka.
Měsíc jako cíl Od faxujících plechovek přes vesmírné želvy až po první přistání astronautů světový závod k Měsíci byl thriller s happyendem! Byť po prvním přistání na Měsíci 21. července 1969 se Měsíc postupně ztrácel z hledáčku astronomů… ale nyní!
Budoucnost Měsíce Japonsko Čína Indie po dlouhé odmlce chce půlka světa naráz na Měsíc. Kdo to zvládne první a kdy se budou nabízet cesty turistům? Ale pozor musíme si pospíšit neboť Měsíc prchá pryč od Země!



Co ryba ví?

Přemýšlejí ryby? Skutečně mají třívteřinovou paměť? A dokáží rozpoznat lidi kteří na ně zírají nad hladinou? V knize Co ryba ví? etolog Jonathan Balcombe vyvrací mýty a přináší odpovědi nejen na tyto otázky. Vezme vás do hlubin moří do potoků a ústí řek i na druhou stranu akvarijního skla kde odhalí překvapivé dovednosti ryb. Co ryba ví? překypuje postřehy a vzrušujícími objevy a tak vybízí k přehodnocení našeho vztahu k rybám a ke stále více ohroženému mořskému životu. Navždy změní váš pohled na naše podvodní bratrance. A to včetně zlatých rybiček.


Velký průvodce lesem

Les znamená víc než jen hodně stromů. V jedinečném ekosystému spolu v úzkém vztahu žije bezpočet živočišných rostlinných druhů i hub. Pro nás je les místem odpočinku místem kde můžeme zblízka zažívat přírodu.

OBJEVUJTE DRUHY Poznáte více než 550 druhů od nejmenšího mravence až k mocnému buku.
SPOLEHLIVĚ URČETE Více než 900 barevných fotografií ukazuje všechny důležité znaky zvířat rostlin a hub.
CHÁPEJTE SOUVISLOSTI Jak funguje lesní biotop? Čím se projevuje změna klimatu a jaký vliv má na hospodářské využívání lesa? Jaký význam mají jednotlivé druhy v ekosystému?
Obsáhlý a fundovaný průvodce pro každou procházku do lesa.

Chcete-li vyhrát jednu ze čtyř knižních novinek z Nakladatelství KAZDA odpovězte e-mailem na soutěžní otázku a staňte se fanoušky portálu Chrudimka.cz na Facebooku.

Výherci budou kontaktováni nejpozději do 3 dnů po ukončení soutěže e-mailem.

 

Datum ukončení soutěže: 1.4.2020

Kategorie: CD & DVD & knihy


 

Vložte Váš email

Soutěže končící tento týden

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace