SOUTĚŽ o cyklus knih CESTY ZA HORIZONT - www.chrudimka.cz

SOUTĚŽ o cyklus knih CESTY ZA HORIZONT - www.chrudimka.cz

Edice rozložená do čtyř svazků podle ročních dob je knihou pro poutníky a cestovatele. Je jakýmsi návodem jak se pohybovat v krajině abychom nebyli pouze bezduchými turisty. Lidé se dnes vydávají na cesty ať již na kole pěšky letadle či lodí a jako dávní poutníci si opět skládají velkolepost krajiny paměť památek souvislosti času a vzdáleností do nezapomenutelného obrazu.

Jaro

Před poutníky se otevírá každoročním zázrakem ožívající krajina a první jarní cesty z ní symbolicky vynášejí zimu i když i ona jim dala mnoho krásných zážitků. Ty jarní jsou ovšem úplně jiné. První cesta nás zavede na Boží kámen podivuhodné místo plné zvláštních energií které se rychle stává novodobým poutním místem se všemi atributy těch starých. K jaru neodmyslitelně patří Velikonoce proto se vydáme za křížovými cestami a také za studánkami které je třeba magicky otevřít a docela obyčejně vyčistit. Ony pak za odměnu vyčistí naši mysl. Pak se vydáme do jednoho malého města které nás překvapí svými památkami a zejména osobnostmi které tu žily. Abychom poznali skutečnou sílu života tak se vydáme za stromy za těmi co pamatují více než my. Na Božím kameni si budeme povídat s jednou historičkou a teoložkou která v krajině umí číst jako v otevřené knize.

Léto

Kniha Léto se zabývá časem otisklým do krajiny. Časem dávných tradic svátků rituálů duchovních tradic. Chceme ukázat co vše se v létě v krajině dělo a co všechno bylo zapomenuto protože jen tak můžeme krajině porozumět. Rozlehlejší část knihy se zabývá návody na letní cesty a možnostmi uvažování nad nimi. Součástí knihy je i rozhovor s cestovatelem diplomatem jenž poznal svět daleko za běžnými horizonty a rád o tom vypráví.

Podzim

Čas podzimu je na jedné straně naprosto fantastický jeho barevnost se mění jako v kaleidoskopu je to také čas naplnění kdy sbíráme plody které nám Země nabízí ale také doba usínání a příchodu temnot. Žádné období nemá tolik tváří a poutník je chce poznat všechny. Podzimu jako závěru roku sluší ohlížení a tedy návraty do historie. Naše putování bude sledovat cestu kříže první kroky nové víry která později ovládla celou Evropu. Tedy od Levého Hradce do Budče. Navštívíme Tolštejn resp. Kavčí hrad který se tyčí v údolí Labe a byl v období romantismu modelem mnoha obrazů. Zajímat nás bude také nejtajemnější slovanské hradiště nad Kokořínským dolem kde nám neznámí předci porazili vojsko Karla Velikého. Poznáme i místo zázračného zjevené Panny Marie a další a další místa která nejsou příliš známá.

Zima

Zimu většina lidí pokládá za zcela nevhodnou pro putování.

Zimní krajinu ovládají zimní sporty to je zřejmé. Ale není tomu tak docela. I když se to v krajině v nejmenším nezdá je to čas zlomu. Síla slunce a tedy světla se začne pomalu nenápadně vracet. Právě tento návrat životních sil by poutník neměl promeškat a kde jinde než v krajině… Pro poutníka jsou měsíce zimního času dobou zajímavých cest se spoustou odlišných zimních zážitků které se výrazně liší od těch z ostatních ročních období. Krajina je totiž úplně jiná jedinečná a to skutečné poutníky přitahuje. Působí klidně je vyčkávající spící a možná i snící. Vše v krajině zdánlivě spí ale vše nabírá sílu ke znovuzrození. Čeká se na slunce a to se po slunovratu do krajiny začíná vracet.

To poutník musí zažít…

Chcete-li vyhrát cyklus knih CESTY ZA HORIZONT odpovězte e-mailem na soutěžní otázku a staňte se fanoušky portálu Chrudimka.cz na Facebooku.

Výherci budou kontaktováni nejpozději do 3 dnů po ukončení soutěže e-mailem.

 

Datum ukončení soutěže: 26.3.2020

Kategorie: CD & DVD & knihy


 

Vložte Váš email

Soutěže končící tento týden

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace