SOUTĚŽ o vstupenky na Schola Gregoriana Pragensis - www.chrudimka.cz

SOUTĚŽ o vstupenky na Schola Gregoriana Pragensis - www.chrudimka.cz

Středa 3. května 2017 v 19 hodin - Poutní chrám Panny Marie Pomocné na Chlumku v Luži

Účinkují
SCHOLA GREGORIANA PRAGENSIS
DAVID EBEN - umělecký vedoucí

Program
Carolus IV. Rex et Imperator / Zpívejme věrní společně

O programu

Zpívejme věrní společně

Je známo že postoj Martina Luthera 14831546 k hudbě byl celkově velmi pozitivní. Zatímco ve Švýcarsku působící reformátoři Kalvín a Zwingli byli v tomto ohledu velmi zdrženliví a hudbu při bohoslužbě buď úplně odmítali nebo připouštěli pouze velmi prosté jednohlasé popěvky Luther byl vůči soudobé hudební praxi velmi otevřený. Měl hluboké pochopení pro vrcholné umění vícehlasé kompozice; jeho oblíbeným skladatelem byl Josquin Desprez jeden z vůdčích autorů období nizozemské polyfonie. Také při bohoslužbě měla u Luthera hudba významné a nezastupitelné místo. Byla součástí zvěstování Božího slova; měla „zkypřit' duši člověka pro přijetí Boží milosti. Z početných Lutherových vyjádření k tomuto tématu můžeme uvést alespoň jeden příklad: „Hudba je darem Božím nikoliv darem lidským; zahání ďábly a rozveseluje lidi ... Po teologii přisuzuji hudbě hned druhé místo a nejvyšší úctu.'

Carolus IV. Rex et Imperator

Byl to právě český král Karel IV. 13161378 který vtiskl Praze její nebývalou krásu. Bohatství architektonických a výtvarných skvostů z jeho doby je zřejmé na první pohled král však neméně pečoval o rozkvět duchovního a kulturního života tohoto města. Kromě svatovítské katedrály se hudba v pozoruhodné žánrové barevnosti rozvíjela v prostředí pražské university latinské duchovní písně i francouzská ars nova v Emauzích klášteře založeném Karlem za účelem provozování slovanské liturgie městem se jistě ozývaly i české písně Otep myrhy Dřěvo se listem odiévá navazující na tradici německého minnesangu. Všeobecně známá je úcta Karla IV. ke svatým a s tím související „sběratelská vášeň' pro relikvie svatých. Právě z Karlova podnětu vznikl svátek svatého Kopí a hřebů jehož chorální officium zde zčásti zaznívá.

O interpretech

Schola Gregoriana Pragensis byla založena Davidem Ebenem v roce 1987. První dva roky existence mohla zpívat pouze při liturgii od konce roku 1989 se však intenzivně věnuje také nahrávání a často koncertuje doma i v zahraničí Itálie Španělsko Francie Belgie Nizozemí Německo Rakousko Švýcarsko Norsko Švédsko Izrael. CD nahrávky souboru vznikají výhradně ve spolupráci s největším českým hudebním vydavatelem firmou Supraphon a získaly již řadu ocenění Choc du Monde de la Musique 10 de Répertoire „Zlatá Harmonie' za nejlepší českou nahrávku roku. Soubor zároveň natáčí i pro Český rozhlas.

Chcete-li vyhrát vstupenky na Schola Gregoriana Pragensis odpovězte e-mailem na soutěžní otázku a staňte se fanoušky portálu Chrudimka.cz na Facebooku.

Výhra: 3x 2 Vstupenky na Schola Gregoriana Pragensis

 

Datum ukončení soutěže: 21.4.2017

Kategorie: Vstupenky & letenky


 

Vložte Váš email

Soutěže končící tento týden

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace